Pinse på Samsø

 Fredag før pinse kørte vi i fred og ro mod nord efter arbejde. Vi skulle nå færgen i Hov kl. 17 og i følge vores gps i bilen burde vi være fremme ved færgelejet i særdeles god tid. Sådan skulle det dog ikke komme til at gå, først var det et uheld før ved Kolding, siden meget trafik omkring Horsens der forsinkede os, så det var kun med nød og næppe vi var i Hov 2 minutter før tjek ind lukkede. Til vores store frygt viste det sig minsandten også at der var kø ved tjek ind til selve færgen. Vi kan her kun takke rederiet for at tage alle der var i køen i tide med. På færgen mødtes vi med en stor del af familien, og nød det gode vejr på den time overfarten varede. Færgen er stor og behagelig, og slet ikke lille og mørk som i Peters erindring fra de glade 80ere. 

Turen er den 5 i rækken af ture med Grethe, Solveig efterhånden 90 årige mor. Vi har været 2 gange ved Ebeltoft, samt en gang ved Vedersø og Sæby. I år var det så Mårup ved Nordby på Samsø der destinationen. Vi nåede frem til det lejede sommerhus tidsnok til at kunne varme vores aftensmad. Vejret var fantastisk, og maden var næsten klar da Kirsten og Karsten havde hentet Mads og Laura i Ballen hvor færgen fra Sjælland lægger til. Derefter manglede vi kun Ingeborg, der ville ankomme med færgen fra Aarhus lørdag morgen. Grunden til den lidt senere ankomst var at Queen machine spille i tivoli friheden, fredag aften. Efter maden, som vi endda kunne spise ude, hyggede vi os gevaldigt inden vi glade gik til ro.

Lørdag vi tidligt oppe, vi skulle jo dels have morgenmad inden vi skulle hente Ingeborg i Sælvig, dels havde vi taget en god og en elendig sovepose med. Grundet for få senge sov vi i telt. Den gode sovepose fik Solveig, mens Peter måtte tage til tanke men en sæk der kun ville være komfortabel ned til 17 grader. Vi brugeren kun indendøre, men den var altså ved en fejl kommet med på turen. Det blev for Peters vedkommende ikke til hverken en varm eller en god nats søvn, Intet er dog så skidt at det ikke er godt for noget, for når man ikke kan sove kan man jo i stedet bruge tiden på at rette eksamens opgaver. På den måde var tiden da ikke rent spildt. 

Vi havde aftenen før opdaget at der var åben vinmark ikke så langt fra hvor vi boede. Godt nok er dansk vin ikke i europæisk topklasse, men derfor kan der jo godt være nogle gode flasker imellem. I hvert fald havde vi besluttet os for at se marked, og vi kombinerede det med en tur til Kanhave kanalen der er bygget  for ca. 1300 år siden så vikinge flåden kunne bevægelig hurtigt fra Stavns fjord ud i Aarhusbugten. Et imponerende bygningsvæk, og stadig synlig i landskabet. Ved Vinmarken var der smagningaf vin for kun 25 kroer. Det var vildt hyggelig, den ene af de 12 tossede vinbønder i syndikatet var en spøgefugl ud over det sædvanlige, og det endte jo naturligvis med at vi købte nogle flasker samsisk vin fra chateau Alstrup.

Efter vinsmagningen gik det atter mod nordøen, Samsøs højeste punkt hedder Ballebjerg, og der fører en vej helt op på toppen. Altså et Grethe egnet udflugtsmål. Vi kunne parkere bag det lille tårn på toppen, og med sine 64 meter over havet byder Ballebjerg på en fantastisk udsigt mod vest, fra Aarhus i det fjerne over Tunø til indsejlingen ved Horsens fjord. Vi sad og nød det gode vejr noget tid inden vi kørte ned til Nordby hvor vi havde aftalt at få en is.  Nordby er i vores øjne Samsøs klart mest charmerende landsby, man har ikke gadekæret alene en varm lørdag i maj, men selv delt med mange andre er det et vildt charmerende sted at nyde en god is.



Sidste stop blev et udsigtspunkt tæt på Issehoved, Samsøs nordligste spids. Spidsen er nok især kendt fra historien om M/F Issehoved, en uheldsforfulgt hurtigfærge der sejlede fra Aarhus til Samsø, og som nu er erstattet af M/F Lilleøre. Samsøs nordlige spidst ligger forenden af et smukt, meget kuperet istidslandskab. Vi nød kort udsigten, men det var svært at have Grethe med på tur, så vi kunne ikke gå nogen af de ellers indbydende vandreture i området.

Aftenen gik hurtigt, med hygge og små gåture til stranden. Samsø viste sig fra sin bedste side denne lørdag.

Søndag blev dagen hvor vi efter mange års ventetid atter fik svunget golfkøllerne. På Samsø er der udover en 18 huls klubbane en huls pay and playbane med par 3 huller. Fætter Mads og Fætter Mikkel var med på løjerne, og selv Ingeborg gav gas på banen. Efter 2 runder på den ganske udmærkede  bane kunne vi konstatere at vi alle 5 havde nydt spillet i det gode vejr. Efter golfen kørte vi tilbage til sommerhuset hvor vi hyggede os lidt alle sammen. Eftermiddagen gik for vores vedkommende med en køretur til Ballen som ikke golfspillerne havde talt begejstret om efter et besøg om formiddagen.

Ballen har en stor lystbådehavn, og det er tydeligt et sted med gang i den. Der er mange restauranter, samt steder hvor tørsten kan slukkes. Nogen perle som eks. Nordby var den nu ikke i vores øjne. Vi afsluttede køreturen med en tur til Tranebjerg hvor det blev til en i forenden af verdens nok korteste gågade. 

Mandag bød på lejrnedbrydning, samten tur til Langør og Besser. langør er et gammelt fiskerleje, hvor der er en smuk udsigt over Stavns fjord, samt over et par øer liggende øst for Samsø. Stedet har en god naturhavn, og var tidligere hoved udskibningsstedet for  Samsø. Det var derfor værd at beskytte, og tæt på byen ligger der en ganske velbevaret skanse fra englandskrigene for lidt over 200 år siden. Vi så også byens kirke, der i øvrig er Samsøs yngste. Næste år er det 100 år siden den blev indviet. Da Langørs indbyggertal nu er helt nede på 9 fastboende fungerer den nu kun som lejlighedskirke. Vi sluttede af med en is på søster sidevind i Besser, et dejligt roligt sted. Herfra var der ikke langt til færgen, der lidt i kl. 14 førte os tilbage til Hov. En dejlig Pinse på Samsø var forbi.





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Kanonskud i Valletta

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!

25 års bryllupsdag