Helvede på jord

Auschwitz - Birkenau anno 2016

Det var en kold martsdag vi ankom efter at have kørt fra Breslau i Polen... Vi havde tanket op med en god morgenmad og rigelige kopper kaffe. Da vi ankom til Birkenau var det med en underlig følelse af genkendelse på trods af, at ingen af os havde været der før. Genkendelsen skyldes nok de gange vi har set dokumentarer om alle de rædselsfulde ting, der er foregået på dette sted; helvede på jorden!
Overvejede et splitsekund om det ville have nogen betydning, at jeg kom kørende i en bil på tyske nummerplader-men tror egentlig mest det var mig selv der havde den tanke og ikke alle de andre med nummerplader fra andre steder i Europa...
Vi snakkede på vejen hen til indgangen om alle de forskellige bøger vi havde læst om fangers beretninger fra Auschwitz, specielt romaner fra overlevende, der med følelser og frygt beskriver rædslerne fra dette sted.
Kulden fik mere og mere tag i os, der var stille, folk talte med dæmpede stemmer selvom der var mange. Jeg tror, at selv en varm sommerdag vil dette sted føles koldt. 
Det er et sted, jeg altid gerne har villet se, men det har været med meget blandede følelser. Hvordan kan så meget had, foragt og ondskab være noget, man ser frem til?
Der er ikke noget at forstå, der er ingen god forklaring, det er simpel og gemen ondskab i yderste potens. 
Da vi efter at have set gaskamrene blev ledt ind i et rum med 100-vis af sort/hvide portrætter, blev det tydeligt at det handlede om mennesker- mennesker som dig og mig med følelser og ikke bare et nummer tatoveret på håndleddet. 
Jeg tror det tager lang tid at bearbejde denne oplevelse, det var stærk, og det gav anledning til eftertanke-måske det vigtigste formål i disse tider, hvor vi igen og igen oplever terror og andre rædsler - lad os lære af fortidens synder; det er bedre at tænde et lille lys end at forbande mørket...

Undervejs mod Auschwitz kom vi forbi radiosenderen i Gliwice, efter sigende verdens højeste konstruktion af træ, tårnet kaldes og for Schlesiens eifeltårn, ikke overraskende..
Radiosenderen er kendt fra optakten til 2. verdenskrig,hvor nazisterne iværksatte et farceagtigt skinangreb der skulle retfærdiggøre overfaldet på Polen.



















Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!