Pristhina, Kosovo


Europas nyeste land, Kosovo med hovedstaden Pristhina byder på grim og bastant østeuropæisk arkitektur, men også på mange hyggelige cafeer med lækker mad til små priser.
Vi havde en hyggelig morgenstund i lejligheden og skiftedes til at underholde Eskild, som var stået op tyve minutter i fem... så kunne Lone nemlig også få en lur og vi hyggede os med Peter Plys.
Klokken 9.30 var alle mand så klar til at gå ned i lejlighedens tilhørende café og få morgenmad, som var inkluderet i værelsesprisen. Den bestod af kaffe, juice og en crossaint med marmelade. 
Derefter gik vi ud i byen og oplevede dens liv. Man vil helt sikkert anskaffe sig en klapvogn med lufthjul, hvis man boede her, for deres fortov er mildest talt hullede og vejene også, der er høje kantsten og parkerede biler på kryds og tværs så man skal sno sig for at komme rundt.Vi fandt en hyggelig gade, hvor der ikke kørte biler og vi kiggede lidt på butikkerne, der er ikke meget som frister i dem, det er tydeligt at indkomsten her er lav, ca. 200-400 euro i måneden for en almindelig arbejder og 500-550 euro for lærere og læger, så det siger sig selv at prisniveauet ikke er højt.
Efter at have tusset lidt rundt blev Eskild søvnig og han faldt i søvn så snart klapvognen blev lavet om til liggeposition. Vi smuttede ind på formiddagens andet pitstop, en lille hyggelig café, hvor han kunne stå udenfor mens vi sad og fik varmen indenfor. Selvom det stadig var formiddag, fik Peter og Solveig et glas lokal hvidvin, Christian fik en iskold lokal øl og Lone og Ingeborg fik en ikke-alkoholisk drik.
Efter pausen var det tid til at finde postkort og magneter, det klarede Lone og Peter, der var ikke det store udvalg, men det lykkedes dem at fuldende deres mission. Vi fandt også deres lokale marked, med alskens ting og sager men i sær en masse friske frugt- og grøntsager. Bagefter kiggede vi lidt mere på arkitektoniske rædsler og smuldret beton, og gik på jagt efter frimærker





. Det fandt Lone på et lille posthus, hvor der sad tre ansatte og varmede sig ved en lille ovn, hun fik købt frimærket og sendt det afsted mod Danmark.
Ingeborg og Solveig havde udsøgt sig en hyggelig café til frokost Soma Bookstore, den lå lige ved siden af parlamentet, og det var da også tydeligt, at det var det bedre borgerskab, der kommer, Det var en gammel fabriksbygning, som var renoveret og lavet om til en rigtig hyggelig café med lækker mad, og der slog vi så et par timer ihjel, alle mand var i hopla og nød stedet og maden.
Så gik vi atter ud i de smukke efterårsfarver, på et lille torv, var man igang med at sætte byens store juletræ op, et jern-juletræ, som krævede en del skruer... alligevel tankevækkende at man har et juletræ på byens torv, når det er et land, hvor mere end 90% er muslimer.
Pludselig kom vi forbi en fin legeplads, og vi blev enige om, at Eskild skulle prøve den af, det var han også selv med på og der blev dagens fjerde pause så afholdt, der var nemlig også en lille café, så vi fik, te, kaffe og cola, mens vi på skift legede med Eskild. Vi sluttede af med at samle en masse kastanjer på vej hjem til lejligheden, hvor vi hyggede os inden vi sluttede programmet af med at spise på en hyggelig libanesisk restaurant "Baba Ganoush". I morgen håber vi, at vi finder nogle bjørne...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!