Jelling, et dejligt sted

 Vi har været på tur i det danske kulturlandskab. Anledningen var at svigermor Grethe skulle "overdrages" 

Vi havde forskellige valgmuligheder oppe at vende, samkørselspladsen ved Herning, transportcentret ved Vejle, men vi valgte, inspireret af bloggen http://overseteperler.dk at satse på kongernes Jelling.



Da det jo er svært at planlægge kørselstid fra Skive og grænsen præcist så det passer havde vi der kom sydfra god tid til at nå frem til vores valgte mødested for foden af den eneaf jellinge højene. Vi kørte derfor igennem Grejsdalen da vi nåede til Vejle. Dalen er i sig selv et besøgt værd, her ligger der gamle industri relikvier fra tiden hvor Danmark blev industrialiseret. Dengang var placeringen ideel idet vandkraften blev benyttet til at drive maskinerne, siden er industrien flyttet andre steder hen hvor trafikken flyder lettere, og det betyder jo så at man i dalen kan finde tydelige levn fra en af de vigtigste epoker i den nyere Danmarks historie.

Efter den smukke køretur landede vi på Super Brugsens parkeringsplads. I butikken købte vi lidt indtil vores aftensmad, samt benyttede deres kundetoilet, meget tiltrængt for os begge. Fra butikkens indgang var et smukt placeret borde tænkesæt i sigte, og vi tømte bilen for madvarer og trangiaer og satte os i bevægelse. Fremme under træerne så vi flere borde, og valget stod nu mellem et bord med træer omkring, eller et i det fri tættere på kirken. Valget blev med et let, et heftigt regnvejr brød ud, og her fungerede tætte trækroner fortrinligt som en kæmpemæssig paraply. Selvom det regnede kraftigt blev vi næsten ikke våde, og kunne endda arrangere og varme vores mad. Netop som regnen stoppede så vi en bil køre indså parkeringspladsen, og kort tid efter viste en sms at det var de nord fra kommende der var ankommet. Heldigt var det for dem at de slap for en gåtur gennem regnen, men det afholdt naturligvis ikke Karsten fra adskillige spydige kommentarer om dårlig planlægning 👴


Heldigvis artede vejret sig bedre og bedre, og da maden også faldt i alles smag spredte der sig en forrygende stemning ved vores bord. Snakken gik lystigt, og det vakte stor opmærksomhed blandt de forbi passerende at vi sad og mæskede os i god, selvlavet mad ved bordet for foden af kæmpehøjen. At kalde Jelling en overset perle er nok lidt af et postulat, men alligevel er der vel noget om snakken. Godt nok er der sprøjtet penge ind så der i dag er besøgscenter samt markeringer i landskabet der viser hvor bygninger og palisader befandt sig i fordumstider. UNESCO har også været forbi, og området er kultur verdensarv, langs motorvejen er der markeringsskilt der henviser til stedet. Så langt så godt, men fraværet af iskiosk og souvenir sælgere taler deres eget tydelige sprog om en trods alt ikke overrendt attraktion. Det er synd, for dels er selve stedet med kæmpehøje og runesten helt klart en omvej, hvis ikke et besøg værd, dels er området meget interessant, hvad vores tur igennem Grejsdalen bevidnede. Da vi kørte hjem ledte GPSén os ad en anden vej, der førte os forbi Fårup sø, hvori et smukt vikingeskib lå for anker. Klart en positiv oplevelse som afslutning på en spændende dag. 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!