Traditionel Lova

3/4:

Efter morgenmaden så vejret egentlig ret lovende ud. Vi skyndte os tilbage på værelset, fik badetøj på og smurt os ind i solcreme. På vej hen til poolen begyndte det så at styrtregne. Vi skyndte os derfor hurtigt tilbage på værelset... Det var så det med den badetur. Her på værelset læste vi en del os snakkede om nattens mail, som desværre sagde, at det kunne vare op til to uger endnu, inden vi kunne flyves tilbage til Tyskland. Det bar selvfølgelig ret træls at vågne op til... De satser dog på at kunne give os en præcis dato i starten af næste uge og så må vi tage den derfra. 


Det var holdt op med at regne igen og lidt i 1 gik vi vores daglige tur ned til Grace Kitchen for at få frokost. De blev glade for at se os og spurgte indtil vores fly. På vej tilbage var solen begyndt at skinne og det var blevet ret varmt. Vi skyndte os derfor ind på værelset og fik endnu engang trukket i badetøjet og fik smurt solcreme på. Vi lagde os ud i solen og hørte en lydbog. Det var rart at kunne nyde solen lidt igen, efter en del regn og skyer de sidste dage. Vi tog en kølig dukkert i poolen og faldt i snak med de tysktalende drenge, som var tjekket ind. Vi fandt ud af, at de var fra Tirol, Østrig og havde fået det sidste fly fra NZ til Fiji og nu også venter på at blive hentet af tyskerne. Vi snakkede i ca en time. De var rigtig flinke og vi besluttede at mødes og spille kort i aften. 


Til aftensmad bestilte vi room service, da restauranten lukker kl. 6:30, grundet den nye curfew der er blevet indført. Den varer nu fra 20-05. 

Jeg fik snakket med mor og far og det var meget opmuntrende og opløftende efter den ikke helt så gode nyhed i morges. Senere havde vi en hyggelig aften med østrigerne og en masse kortspil. Alt i alt blev det alligevel til en god dag og jeg er bare taknemmelig for, at jeg har sådan en dejlig, støttende familie og at vide, at der er så mange der tænker på os. Det er skønt. 

 

4/4:

I dag stod vi op til en ret overskyet himmel. Efter morgenmaden begyndte det også at regne ret kraftigt, så vi lå mest bare inde på værelset hele formiddagen. Til frokosttid var det holdt lidt op med at regne, så vi gik sammen med Østrigerne ned til vores frokoststed, Grace Kitchen. Her spiste vi allesammen en god frokost og fik derefter købt lidt ind. Hen på eftermiddagen blev vejret lidt dårligere igen, så vi lå mest bare og slappede af, fik læst og set lidt serier. 

Senere tog Malte og jeg en tur i fitness inden aftensmaden. Om aftenen fik vi spillet kort med østrigerne og hygget lidt. 


5/4:

Vi havde på et tidspunkt snakket med chaufføren Michael, om det var muligt at prøve et traditionelt måltid lavet på en Lova, som de kalder deres jordovne. Han fik arrangeret noget til i dag, så kl. 10:20 blev vi hentet ved hotellet. Vi tog lige forbi en ATM og derefter ind til et supermarked, for at købe løg, hvidløg, kylling, salt og tomatsauce. Herefter tog vi videre på et traditionelt marked, hvor vi fik købt de resterende grøntsager så som agurk, tomater, taro blade og rod, kokosnødder, ananas og vandmelon. Herefter kørte vi hjem til Michael, hvor måltidet skulle tilberedes. Vi startede med at grave lova’en (ovnen) i hans mors baghave. Herefter fyldte vi den med brænde og varmede stenene ovenpå. I mellemtiden fik vi lært, hvordan man drejer indmaden ud af kokosnødderne, med en speciel bænk de har til præcis det formål. Det var hårdere end det så ud og især i den varme. 

Senere blev vi sat til at plukke små appelsiner, så Michaels mor kunne lave en juice til os. Vi blev derefter sat til at pille hvidløg og mose dem med lidt salt. 

Senere lavede to kokke fra hotellet kokosmælk, idet de puttede en af de varme sten fra Lova’en ned i revet kokosnød og senere pressede mælken ud gennem en rissæk. Herefter blandede de mælken med løg og fyldte den sammen med hakket lammekød i taroblade og foldede disse til små pakker, som blev viklet ind i sølvpapir. Derefter begyndte det med at vikle kylling ind i sølvpapir. 

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1dD_zaHhUL1kAxUpRwvbxV1onDrQiZb6Hhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1ma24OMVefhYZmOUNL-shgXTsXMTfZYND
https://drive.google.com/uc?export=view&id=18ogUiNKTnbJhO-4yt-yyHIAeKXnyBULGTarorødderhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1fgGX6vFG_JwZONIcri_o2XHGrwgzJ_C2
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1KqL1riR1gLL2iyANJ5lYYXU0UHJWOIUAhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1BJUVvdlLXa9ca3O3gJ-b6Dl_7Rcq02-Lhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1gTOOZpkCIzZ7D9RZucKxWzsH_KfgduXm
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1S64G80ir38cQz1Kj-9v5jeCfZIHEYeWThttps://drive.google.com/uc?export=view&id=19MdmApRGYmDugq69j0iMQltIQu0bNLmbKokosmælken udvindeshttps://drive.google.com/uc?export=view&id=15STQufMyVNUH-I-tL8RqV4AuOlf47XSe
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1SeDxZzc_c9FhTz6BVRYLpH15TgMBbu-3Tarobladene fyldeshttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1FdzrqKWqB_DwPmy-r2GjKdIETav12xcDhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1KYGDRa16HfbMVPWxAlGZoz8BXRLYmuh_
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1YHtJ-_kJeBKcUxIaTa_VuCKYDd55gHtx

Da alle forberedelserne omsider var færdige, blev det hele båret hen til lovaen. Her blev brændet fjernet, så der kun var de varme sten tilbage. Tarorødderne blev lagt på stenene, derefter kyllingen og til sidst tarobladene. Herefter blev det hele dækket til med bananblade, rissække og til sidst en masse jord ovenpå. Sådan skulle det nu stå og simre i to timer. https://drive.google.com/uc?export=view&id=1NiqVZXFAw-9uRmBToWj5rFQf4omxTvvyhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1CQG1sbSZMctWl5kE2K_rPBXiEzkrujuPhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1xC7yzUxaPnw7-3FG6I6oHkFdNIGdu-23
Mens vi skulle vente på maden, var det tid til at tage hen til Michaels kava sted. Her mødtes vi med hans venner og familie. Hans moster havde åbenbart fødselsdag, så de havde en kage med til hende og vi sang alle fødselsdagssang for hende. Herefter satte vi os allesammen ved et stort, rundt bor og så skulle der smages kava. Den første blanding havde de lavet ret mildt. Vi fik hver en lille skål lavet af kokosnødder og der blev hældt en smule kava i. Den skulle drikkes i en slurk. Det smagte virkelig ikke særlig godt, men det er uhøfligt ikke at tage imod mindst en skål.https://drive.google.com/uc?export=view&id=183LkZ9CRKsBdxYOksmplsevc6amAzP0qKavahttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1MYd2D44ATwEYaO3vE2WX5sSUDZL-ydao
Jeg smagte det to gange og det var mere end rigeligt, Malte var den der smagte det flest gange, nemlig hele 4, små skåle. De indfødte drak en hel del mere. Vi sad her i to timer og snakkede lidt, fortalte om Tyskland og Østrig og de lidt om Fiji. Det var alle super flinke og tog varmt i mod os. 

Ved 5-tiden var det endelig blevet tid til at grave lovaen op og vi var da også ved at være godt sultne, og lidt søvnige. Det er en af virkningerne ved kava. 

Vi tog tilbage til Michaels hus og lovaen blev gravet op. Vi bar det hele ind i køkkenet og det blev det anrettet for os. Taro minder lidt om en kartoffel i konsistensen, men smagte ikke af så meget. Kyllingen var til gengæld meget lækker og saftig. Tarobladene med kokosmælk og løg synes jeg især super godt om. Til dessert var der frisk ananas og vandmelon, hvoraf især ananassen var fremragende. https://drive.google.com/uc?export=view&id=1fsY6X1ozeZFszsr9Ra1NA1csbkJ8TbYchttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1lK-4TDF2jjHJ3-YlrL8SLvV79-0y_klU
Færdige tarorødderhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=15O9ibYBAQUEKNiE-NYAMoLUzMa-AuxqEhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1m7aAyPjAf_WKKe7dULKEJYJmTzn9NpNr
Godt trætte efter en lang dag med mange indtryk, blev vi kørte tilbage til hotellet af Michael. Alle dem der havde været med til at tilberede denne lova fik et helt måltid med hjem til hver deres familier og sådan kunne vi hjælpe dem alle, i en svær tid, hvor de ikke har meget arbejde grundet de få turister... Lova tilberedes traditionelt af mænd, derfor ser i også kun mænd på billederne udover os. Kvinderne tilbereder nogle småting i køkkenet. Vi fin hjælp af en kok fra hotellet, en kok der plejer at arbejde på er Cruise skib og en tredje af Michaels venner. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Kanonskud i Valletta

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!

25 års bryllupsdag