Tallinn

Tallinn er i dag blevet udforsket på kryds og tværs. Der er nærmest ikke den gade i midtbyen vi ikke har gået ad. Vi startede med en let morgenmad ovenpå de madmæssige udskejelser aftenen forinden, Bjørnen, Anden og Elgen lå tungt i maven, men kaffen var nødvendig. Efter at vi således var kommet i gang med dagen sadlede vi apostlenes heste og begav os ud i Tallins idylliske middelalder-gader. Første stop var stedet hvor Dannebrog faldt fra himlen, men ak, vi kom for sent til at se statuen i sollys. Efter denne mindre skuffelse ventede den russisk orthodoxe Aleksander Nevski katedral på os, Peter havde set den, derfor blev han ude i det fri og nød solen i sine shorts, mens resten af gruppen der var mere tækkelig klædte, så den overdådigt udsmykkede kirke og kiggede nysgerrigt på de mange ritualer.

Så gik vi langs bymuren og udforskede i daske-tempo byens mange baggårde og smukke huse og med en kyndig bygningskonstruktør i gruppen, blev de forskellige bygge-teknikker også udforsket og forklaret og der opstod nye ideer til matematiske regnestykker for kommende tømrerlærlinge...

Så var det søstrene der skulle bestemme næste programpunkt og det blev et marked i nogle flotte og ny-istandsatte markedshaller. karsten valgte at nyde solen og en cola udenfor mens søstrene og Peter gik på opdagelse. Vi blev ikke skuffede, der var antikboder (=skrammelboder) og Solveig udforskede de russiske militærkasketter, som hun havde forelsket sig i. Hun fandt da også en, der mindede hende om dem som grænsepolitiet i Hviderusland brugte, men blev alligevel for nærig. Så studerede vi kameraer, kikkerter, der var diverse gamle pas til salg, drejeskivetelefoner og sandelig onder ikke også var en original SS uniform og et jernkors med hagekors...ufatteligt den slags er til salg.

Så slentrede vi videre og efter et tip fra Kirsten skulle Skt. Olav kirkens tårn være stedet at se Tallin fraoven. Efter adskillige hundrede trin og sved under armene blev vi belønnet med den flotteste udsigt, og det blev tydeligt hvor stor og velholdt den gamle bydel er og i det hele taget hvor velholdtbyen fremstår.
Bagefter var der tid til et besøg på KGB´s tidligere fængsel, der i dag står som museum. Det var skræmmende at læse om, hvor de i stil med Stasi har aflyttet og spioneret på folk for bagefter at tage dem til fange og torturere dem. Det mest bizarre var næsten, at det hele foregik i en kælder under en helt almindelig beboelsesejendom, uden at Tallins befolkning anede, at det var der. Som man kunne læse, så havde russerne nået at fjerne de seneste arkiver inden 1991, hvor landet atter blev frit.











 Den store rædsel i en ellers utrolig smuk by. Bygget til olympiaden i 1980 til regattaer, med den dobbelte funktion at kunne fungere som forsvarsværk hvis nu Finnerne skulle invadere sojjetunionen gennem Estland. En gigantisk, helt igennem hæslig betonkonstruktion som det har vist sig at være svært at finde en passende anvendelse til efter selvstændigheden.




Resten af dagen stod på pandekager, tur til havnen øl og vin i solen og en middagslur inden vi sluttede af på georgisk restaurant, hvor vi spiste fortrinligt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!