På gensyn Jerusalem


Vi har nu forladt den hellige by. Alle med et dybfølt håb om at komme tilbage til de utrolige seværdigheder byen er så rig på.
Vi havde planlagt at få maksimalt udbytte af vores sidste formiddag, så vækkeuret ringede kl. 6.00 for at vi kunne forlade lejligheden med kurs mod Tempelbjerget inden kl.7
Det lykkedes til fulde, 6.45 forlod vi vores bolig i hastigt trav med kurs mod den gamle bydel. Vi kom hurtigt frem i de nærmest mennesketomme gader, en stor kontrast til vores første tur ind til Jerusalem 2 dage forinden. Vi ankom til checkpointet til Tempelbjerget lidt over kl.7, og heldigvis var vi de eneste, der ville have adgang til stedet så tidligt om morgenen. Foran klippemoskeen var der stort set tomt for mennesker, og i morgenlyset var skønheden enorm, det var en kæmpe oplevelse at se denne næsten 1300 år gamle bygning stråle i al sin glans.
Efter klippemoskeen så vi os lidt omkring oppe på tempelbjerget, den ældgamle Al-Aksa moske ligger tæt på, ligesom der oppe fra bjerget er en fantastisk udsigt over byen. Vi forlod dog hurtigt området, vores tid var ikke til pjat, for allerede kl.11.00 skulle vi være ude af lejligheden. Vi gik en lille tur i det muslimske kvarter i søgen efter Bethesda kilden. Vi fandt den ikke, men turen i sig selv bød på tankevækkende oplevelser. Således oplevede vi en ældre mand blive kørt bort på båre fra en af de meget smalle gader, med iltapparat og Yassir Arafat tørklæde om hovedet, båren rystede og klaprede på den ujævne belægning og vi tænkte på kontrasten til det strømlinede danske sundhedsvæsen.

Vi forlod den gamle by gennem Løveporten, og kom derfra igennem den muslimske gravplads. Gravene er ikke pyntede som vi kender det hjemmefra, men gennem deres enkelhed og især mængde var det nu alligevel en smuk vandring. Udsigten fra gravpladsen var imponerende, på den modsatte side af Kidron dalen tronede den russiske kirke og monumentet ved Getsemane Have, og nede i dalen  var Abrahams grav, og mange mange andre også.





Vi entrerede den gamle by igen gennem Dung gate og skyndte os mod Jaffa gate hvor vi kl.9 ville gå på den gamle bymur. Vi ankom i god tid og fik en kop god, og meget dyr kaffe på pladsen foran porten, men så var den også arabisk, dvs. med kardemomme. På pladsen var der et leben af den anden verden, folk myldrede forbi i alle mulige forskellige dragter, velbevogtet af den israelske hær. Det var en sjov oplevelse at se byen fra oven, hvor vi kunne se dagliglivet, der udspillede sig på tagterasserne med blafrende vasketøj på tørresnorene, citrusfrugter og oliven på træerne i haverne og masser af ledninger, paraboler og rør. Fra oven kunne man også se, hvilket kvarter, man befandt sig i, for ved det kristne hang der julepynt, i det jødiske tørrede man klædedragter og i det muslimske sad kvinderne med tørklæder på en plasticstol og fulgte livet.
Det var interessant at gå på de gamle, næsten to meter tykke mure. Ca. halvvejs gennem turen gik vi ned i gadeniveau igen og skyndte os hjem i lejligheden for at spise morgenmad og fejre Karstens 51 års fødselsdag inden GPSén blev sat på en Ein Gedi, tæt på det Døde Hav.
Jerusalems gader tidligt om morgenen. Mennesketomme og med lukkede butikker.

Der læses, formentlig tora læsning. De ortodokse laver ikke meget andet end at læse i Toraen. Utroligt kedeligt liv set med vores øjne.







En meget magelig vagt på den lokale parkeringsplads. Han kommer nærmest sovende til pengene.

Christian hænger ud på den dejlige tag terrasse. Lejligheden var helt klart et hit!





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!