Madlavningskursus hos srilankansk familie
Planen i dag var oprindeligt at tage hen og se en tefabrik efter morgenmaden, men den plan faldt lidt i vasken, da vi fandt ud af, at alle teplantager har lukket i dag pga af en helligdag, som har noget med fuldmåne at gøre. Det var selvfølgelig ret ærgerligt, men vi fandt hurtigt en alternativ plan. Vi tog til Ravana Falls lige uden for Ella, som efter sigende er et af de mest kraftfulde vandfald i Sri Lanka og strækker sig over en afstand på 25 meter. Her dyppede vi også fødderne lidt for at køle lidt af i varmen, hvorefter vi tog tilbage til Ella.
Her ville vi så se, hvad butikkerne i byen havde at byde på, og især udforske butikkerne, der solgte te fra området, da vi gerne ville have noget med hjem. Den lille by havde overraskende meget at byde på og vi fandt et par fine ting at tage med hjem. Efter frokosten pakkede vi lidt, da vi i morgen skal videre til Tangalle. Eftermiddagen gik hurtigt og så var det også allerede tid til vores madlavningskursus. Familiens hus lå ikke langt fra hotellet, og da vi ankom sad der allerede en gruppe mennesker og ventede. Vi fandt hurtigt ud af, at vi alle var fra Tyskland. Vi startede med at få en te med mælk, hvorefter vi fik en rundvisning i deres egen krydderihave, som er lidt anderledes end de krydderihaver vi kender fra derhjemme. Her havde de både pebber, kanel, kardemomme, nelliker, chili, sennepsfrø og muskatnød. Efter rundvisningen blev vi ledt ind i familiens stue, hvor vi hver fik vores egen lille kogebog og en kuglepind, så vi kunne notere de rette mængder krydderier etc. Vi fik lov til at lugte til en del færdige krydderier inden vi gik videre ind i køkkenet. I alt var vi 8 personer på holdet og vi blev delt ind i små par. Den første ret vi skulle lave var garlic curry. Vi blev alle lidt overraskede over, at vi til 8 personer skulle bruge 160 fed hvidløg og vi var alle meget spændte på, hvordan det dog ville komme til at smage! Retten laver de normalt kun til bryllupper, da hvidløg er ret dyrt i Sri Lanka og retten er ret tidskrævende. Til bryllupper kommer der nemlig mellem 200 og 300 mennesker, så der skal de bruge omkring 4000-6000 fed hvidløg, derfor er det lidt et statussymbol at servere denne ret til sådan et stort arrangement. Vi fik hver til opgave at knække 20 fed hvidløg fra roden og derefter skulle vi skære dem i halve og pille dem i vores par. Vi lavede også potato (kartoffel) curry, dhal curry, som består af røde linser, coconut sambol, som er revet, frisk kokos blandet med noget chili, tomat og løg, papadums og ris. Sønnen, som stod for arrangementet var rigtig god til at inddrage alle lige meget i madlavningen og var god til at fordele opgaver. Han vidste en hel masse om krydderier og var virkelig god til at lave mad og især til at snitte tilbehøret. Vi fandt så også ud af, at han har tilbudet dette kursus i 8 år, to gange om dagen, 7 dage om ugen. Han ville heller ikke spise med, da han efterhånden godt kan blive lidt træt af at få den samme mad dag ind og dag ud. Hans bedstemor, som har givet opskrifterne videre til ham, kom også lige forbi og hilste på os. Resten af familien hjalp med at servicere da vi skulle spise. Retterne smagte virkelig godt og var til dels også meget nemme at lave. Og selvom der var både frisk chili og chilipulver i, så var der ikke en af retterne jeg synes var for stærk, og der skal ellers intet til. Aftenen var en stor succes og vi glæder os allerede til at tage opskrifterne og nogle krydderier med hjem, så vi kan rekreere retterne derhjemme for vores kære familier.
Her ville vi så se, hvad butikkerne i byen havde at byde på, og især udforske butikkerne, der solgte te fra området, da vi gerne ville have noget med hjem. Den lille by havde overraskende meget at byde på og vi fandt et par fine ting at tage med hjem. Efter frokosten pakkede vi lidt, da vi i morgen skal videre til Tangalle. Eftermiddagen gik hurtigt og så var det også allerede tid til vores madlavningskursus. Familiens hus lå ikke langt fra hotellet, og da vi ankom sad der allerede en gruppe mennesker og ventede. Vi fandt hurtigt ud af, at vi alle var fra Tyskland. Vi startede med at få en te med mælk, hvorefter vi fik en rundvisning i deres egen krydderihave, som er lidt anderledes end de krydderihaver vi kender fra derhjemme. Her havde de både pebber, kanel, kardemomme, nelliker, chili, sennepsfrø og muskatnød. Efter rundvisningen blev vi ledt ind i familiens stue, hvor vi hver fik vores egen lille kogebog og en kuglepind, så vi kunne notere de rette mængder krydderier etc. Vi fik lov til at lugte til en del færdige krydderier inden vi gik videre ind i køkkenet. I alt var vi 8 personer på holdet og vi blev delt ind i små par. Den første ret vi skulle lave var garlic curry. Vi blev alle lidt overraskede over, at vi til 8 personer skulle bruge 160 fed hvidløg og vi var alle meget spændte på, hvordan det dog ville komme til at smage! Retten laver de normalt kun til bryllupper, da hvidløg er ret dyrt i Sri Lanka og retten er ret tidskrævende. Til bryllupper kommer der nemlig mellem 200 og 300 mennesker, så der skal de bruge omkring 4000-6000 fed hvidløg, derfor er det lidt et statussymbol at servere denne ret til sådan et stort arrangement. Vi fik hver til opgave at knække 20 fed hvidløg fra roden og derefter skulle vi skære dem i halve og pille dem i vores par. Vi lavede også potato (kartoffel) curry, dhal curry, som består af røde linser, coconut sambol, som er revet, frisk kokos blandet med noget chili, tomat og løg, papadums og ris. Sønnen, som stod for arrangementet var rigtig god til at inddrage alle lige meget i madlavningen og var god til at fordele opgaver. Han vidste en hel masse om krydderier og var virkelig god til at lave mad og især til at snitte tilbehøret. Vi fandt så også ud af, at han har tilbudet dette kursus i 8 år, to gange om dagen, 7 dage om ugen. Han ville heller ikke spise med, da han efterhånden godt kan blive lidt træt af at få den samme mad dag ind og dag ud. Hans bedstemor, som har givet opskrifterne videre til ham, kom også lige forbi og hilste på os. Resten af familien hjalp med at servicere da vi skulle spise. Retterne smagte virkelig godt og var til dels også meget nemme at lave. Og selvom der var både frisk chili og chilipulver i, så var der ikke en af retterne jeg synes var for stærk, og der skal ellers intet til. Aftenen var en stor succes og vi glæder os allerede til at tage opskrifterne og nogle krydderier med hjem, så vi kan rekreere retterne derhjemme for vores kære familier.
Pandan - et krydderi, som asiater bruger i al deres madlavning
Garlic curry med 160 fed hvidløg
Potato Curry
Dhal Curry
Kommentarer