En varm dag på kontoret

 Havde vi på vores hele dag i Pecs. Natten var af slagsen tropenat, så vi havde god brug af vores airconditionanlæg. Uden det havde vi næppe fået lukket et øje, og det blev da også besluttet at aircondition skal være et krav på turens videre forløb. Efter morgenmaden kæmpede vi os udenfor, allerede ved 10 tiden havde temperaturen sneget sig op på 30 grader, hvilket for os er mere end bare lidt i overkanten. Det lod til at vi ikke var de eneste der havde det sådan, i hvert fald var der ikke mange mennesker i gaderne denne torsdag formiddag. På byens store torv var der ved at blive gjort klart til et eller andet, stole blev sat op, og et telt blev rigget an. Vi håbede først på en koncert, men skulle senere blive klogere. Vores gåtur rundt i byen førte os forbi små stykker af den gamle bymur, forbi den smukke jødiske synagoge der er bevaret, samt forbi en gammel Osmannisk moske, der nok er velbevaret, men ligger meget klemt inde midt i et sygehus. Senere gik vi op til den store katedral, der fremstår nyrenoveret. Vi betalte entre, og det fortrød vi ikke. Indvendigt var kirken et overflødighedshorn af udsmykning, og vi kunne endda komme op i det ene tår, hvorfra vi havde en super god udsigt ud over byen. Fra tårnet kunne vi også se næste stop på turen, Pecs er kendt for at en moske blev lavet om til en kirke over byen skiftede magthaver tilbage i 1686. Vores billet gjaldt heldigvis også til denne kirke, og der gik vi så hen. Heldigvis var der relativt koldt inde i kirkerne, for udenfor blev det efterhånden ulideligt varmt. Moske kirken var som forventet flot, og vi synes begge at det var lykkedes fint med at restaurere den så den dels er kirke, dels har bevaret sin oprindelige form. Udsmykningen er naturligvis kristen, men det er lavet i respekt for den oprindelige udsmykning. 

den imponerende flotte katedral i Pecs
indefra katedralen, som man ser har den ikke fået for lidt med bladgulds penslen da de udsmykkede den.
den lille, bevarede moske fra den osmanniske tid. Vi så den desværre ikke indefra, for den er ved at blive renoveret.
Kirke moskeen. smukt beliggende på byens store plads. Som det ses på billedet nedenunder er den indefra en kirke, men meget af udsmykningen fra tiden som moske er bevaret, sådan skal det gøres.



Efter kirkebesøgene fik vi en hurtig Døner på gågaden, inden vi gik hjem for at flade ud i heden.  Inden aftensmaden ville vi gå op og se nogle gamle kristne grave fra romertiden, de skulle lukke ved 18-tiden, men ak, dels gi vi forkert, dels lukkede de ikke nye besøgende ind efter kl. 17,30, så vi kom kun lige ind hvor aircondition zonen startede inden vi måtte forlade stede med uforrettet sag. På vej væk fra denne skuffelse kom vi atter til den store plads hvor vi fik spurgt nogle unge turist hjælpere hvad det var for noget der var ved at blive stablet på benene, det kunne de desværre ikke svare på, men de havde da selv tænkt på hvad det kunne være. Her må jeg altså tillade mig en besk kommentar, der er ikke megen nysgerrighed og handlekraft i behold hvis man som ungt menneske ikke på 5 timer magter at gå 30 meter for at finde ud af hvad der er ved at ske foran en. Heldigvis kunne vi da senere se på den opstillede storskærm konstatere at der dagen efter ville foregå graduation universitetets færdige kandidater.Aftensmaden indtog vi på restaurant Blóff, eller Etterem Blóff som den hedder på ungarsk. God mad, dejlig stemning og en god tjener, en perfekt afslutning på en dejlig, omend meget varm dag.







Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!