Sommerbager på Ærø
Tilbage i november 2021 var jeg på et surdejskursus hos Peter Frölich på Ærø. Han er bedre kendt under synonymet “Brødsheriffen” og jeg har siden holdt kontakten til ham, når jeg havde spørgsmål til mit eget bagværk eller når jeg manglede surdej. Da sheriffen også spiller golf, mødte jeg ham også i den sammenhæng og han fortalte, at han havde planer om at åbne et sommerbageri hjemme på hans gård. Jeg tog mod til mig og spurgte ham om jeg måtte komme i “praktik” hos han, da jeg ligesom syntes at jeg manglede nogle færdigheder for at blive bedre til at bage brød.
Han sagde heldigvis ja og vi aftalte, at jeg skulle hjælpe ham torsdag til søndag i sidste uge. Men allerede mandag skrev ham og spurgte om jeg kunne komme før, da han led af sceneskedehinde betændelse og derfor havde svært ved at håndtere de tunge dele alene. Vi aftalte at jeg startede onsdag og således ringede vækkeuret kl. 05.00 så jeg kunne møde op på Fæstevej kl. 06.00.
Det tager 25 minutter fra Haven og der er stort set ingen trafik mod Store Rise, men solen ved at stå op og jeg nyder taknemmeligt de smukke solopgange på højdedraget ud for Ærøskøbing. På en fin, rød gård i Store Rise er sheriffen allerede oppe, da jeg træder ind af døren, og jeg bliver mødt af en morgenfrisk Brødsherif, der har været igang siden kl 4-5 stykker med at bage de lækre og sprøde surdejsboller. Der skal leveres boller til Marstal Camping og Aggershøj Pensionat. De skal gerne være klar til afgang kl. 7.15 så gæsterne kan få lune boller til deres morgenkaffe kl. 8. Alt skal planlægges især fordi surddjsbagning kræver tid til både at hæve, blive foldet og hvile. Vi småsnakker lidt og efter de første dage er jeg så småt ved at finde ind i rutinerne og kan faktisk hjælpe til. Jeg bliver hurtigt “rugbrødsansvarlig” og få helt styr på at bage nogle flotte brød og roses tilmed for min ensartethed😊 De første to dage kører jeg sammen med Sheriffrn på tur for at levere brød og jeg lærer ruten så jeg selv kan klare den senere på ugen. Vi slutter altid af på Prinsebroen, et super godt røgeri med nogle uimodståelige friske unge mennesker fulde af energi og godt humør. Sheriffen afleverer hver dag en pose rundstykker til dem fordi han så godt kan lide deres indstilling til livet. Der snakkes og som regel bliver vi også tilbudt en kop kaffe. Sheriffen fortæller, at morgenturen er hans højdepunkt da han ellers står alene i bageriet og nyder at møde nogle også en lille snak. På torsdagsturrn svingede vi ind forbi Stark - jeg tænkte at han nok skulle have en ny pære til hans ovn, men der tog jeg fejl og blev begavet med et par fine træsko! Sheriffen mente de var uundværlige når man var ø-bo🤩
Det har været nogle fantastiske lærerige dage for mig og jeg har fået så megen viden om surdejsbagning af en utrolig kompetent bager. Brødsheriffen er kendt for sit gode brød på Ærø og jeg er så taknemmelig for at have fået lov til at være med i det lille, hyggelige sommerbageri. Tre dage om ugen omdannes det hyggelige bryggers til en lille butik, hvor der sælges friskbagt brød og lækre oste, og der er kaffe på kanden. Jeg går til hånde, fylder op, vasker af og tager brød ud af ovnen. Sheriffen sælger og snakker og kunderne kommer langvejsfra for at købe hans brød. Der bliver hurtigt udsolgt, om søndagen er vi allerede løbet tør for brød kl 10, men det er umuligt for Sheriffen at følge med til at bage mere. Han har de sidste tre måneder arbejdet 14 timer om dagen uden én eneste fridag, så nu ser han frem til at sæsonen slutter og han kun bager tre dage om ugen til sit eget lille udsalg.
Jeg har haft nogle helt fantastiske dage i bageriet, men det har været hårdt arbejde. Jeg har lært en mssse om surdejsbagning som jeg glæder mig til at afprøve. Og så har jeg mødt en ufattelig gæstfrihed fra Peter, hans kone Mette og deres søn Karl som har budt mig velkommen i deres hjem - det var faktisk en lige så stor oplevelse som at lære om surdejsteknikkerne!
Kommentarer