Bye Bye Balkan

Turen er ved at være forbi, vi er i lufthavnen efter en formiddag i Sofias regnfyldte gader. Her fik vi set en moske og en synagoge. Bulgarien var sammen med Danmark ene om at redde deres jøder under 2. verdenskrig. Sjovt nok lå bygningerne nærmest side om side, iøvrigt med en af Sofias store kirker meget tæt på.
Vi fik afleveret vores lille Ford Fiesta, den har klaret turen på Balkans veje eminent. Vi lejede gennem et lokalt bulgarsk bureau, Toprentacar. Det eneste hvor vi kunne krydse alle de grænser vi endte med, det var især grænsen til Albanien der voldte problemer, vi kan klart anbefale bureauet, de har svaret prompte på alle spørgsmål, og grænseovergangene blev klaret uden de store problemer.

Nu er det så tid til at gøre status på turen...der er ingen tvivl om, at Solveig er den, der har været mest positiv over oplevelserne på rejsemålet. Hun vender nu hjem som varm fortaler for Balkan og dens befolkning, klimaet, maden og den venlighed, vi har mødt. Slut er det med at høre på de (især) danske fordomme omkring tyvagtige østeuropæere, der kun kommer til Danmark for at stjæle med arme og ben. Vel er der problemer med nogle af dem, men det er der altså også med andre befolkningsgrupper, inklusive danskerne selv... Når man tænker på, at en mindsteløn i Makedonien er 101 euro pr. måned, så forstår man godt, at der er nogle som rejser afsted i jagten på et bedre liv, hvor man kan tjene flere penge, i det hele taget få et arbejde og derefter kan vende hjem til familien. Arbejdsløsheden i disse lande er langt over 20%, så det er naturligvis også et incitament til at rejse for at finde arbejde.
Drengene i rejsegruppen, Peter og Christian, var mindre fordumsfulde inden rejsen, de har også begge fået "en på opleveren", vi har prøvet at lave en liste med "hot" og "not" på Balkan, for selvfølgelig er alt ikke perfekt, men det store billede er altovervejende positivt, og vi er alle enige om, at vi gerne vil tilbage!
glasmosaik fra synagogen.

Loftet i moskeen, på grund af billedforbuddet i islam håndværkerne været nødt til at finde på smukke mønstre istedet når de skulle udsmykke bygninger.
Solveig giver den som tækkeligt klædt muslim i Sofias moske. Det var eneste entre.

En sporvogn af ældre dato i Sofias gader. Der var dog også sporvogne af nyere model.

HOT
- maden, prøv de lokale retter, det er friske råvarer og maden krydres uden at være stærk
-flinke mennesker, hvis du stikker dem et smil, smiler de tilbage
-meget rent på hotelværelserne
-klimaet
-billigt
-man kan klare sig med engelsk eler tysk
-benzinpriserne er lave
-de er få andre turister, så du bliver behandlet som lokal
-der er wifi de fleste steder, hvis du beder om koden
-vejene er bedre end forventet
-rigtig god vin
-de forskellige religioner (ortodokse, jøder, muslimer) lever fredeligt dør om dør

NOT
-balkanpop, hvordan de kan holde det ud, forstår man ikke!
-affald smidt i det offentlige rum
-det kyrilliske alfabet (mange steder er der dog også engelsk)
-at man må ryge indenfor på restauranter, og rigtig mange gør det:-(

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!