Fiskerne fra Victoriasøen



Fiskerne ror ud om natten, og lander deres fangst tidligt om morgenen. For at kunne følge dette skue må man altså stå tidligt op. Vi gik fra vores compound kl. 6.30, her begyndte det så småt at blive lyst. Da vi efter 1,5 kilometers gang ankom til det lille fangststed var solen ved at komme op, og solopgangen var helt i særklasse over søen.
Fiskerne tager ud i deres små både, nogle har påhængsmotorer, andre kun årer. Der er 4-6 mænd i hver båd. Denne at havde der været razzia på søen og politiet havde fanget en del fiskere, der enten havde brugt for store net eller fanget for mange fisk. Det er der kontant afregning på idet politiet på stedet brænder fiskenettene og smider fangsten overbord. Men vi fik alligevel en fornemmelse af travlheden omkring bådene. Der bliver fanget masser af små bitte fisk, der enten bruges til menneskeføde efter de er tørret eller til kyllingefoder. Deres også store fisk, og masser af pegesedler skiftede hænder.
Efter vi havde kigget på livet på bredden af Victoriasøen, gik vi tilbage til vores hytte, hvor morgenmaden blev indtaget og så var resten for formiddagen til fri disposition indtil kl.14.
I vores compound viste der sig at være et ret varieret dyreliv. Således kunne vi se både reptiler og en af isfuglens fætre.




Eftermiddages program bød på et besøg ved en guldmine. Her arbejde folk under helt igennem horrible forhold. I en infernalsk larm fra stenknusere sad der folk og vaskede guld ud af stenstøvet. Efterfølgende blev guldet bundet i kviksølv og varmet op så kviksølvet forvandt. Mange af arbejderne havde familierne med, så det var primært kvinder der arbejde med guldvaskningen og med kviksølvet, mens mændene skaffede stenene nede i minerne. Larmen, støvet og dampene fra kviksølvet  parret med det faktum at små børn sad klods op ad stederne hvor forældres kæmpede for at skaffe føden gjorde et stort indtryk på os alle. Peter Okoyo havde hyret en guide til at vise os rundt i området. Filip var selv guldgraver, og havde klaret sig nogenlunde, han havde fundet guld nok på en uge til at bygge et nyt hus, hvad der kan gøres for 6500 kr på dekanter. Filip mente bogstavelig taget at vi stod på en guldmine, flere steder på grunden havde han fået gravet dage huller, og i det ene havde han styr på at der var en guldåre, nu manglede han så bare lidt penge til at komme helt ned til rigdommen. Optimismen fejlede intet, når han kom ned til åren ville han ifølge egen vurdering på en uge tjene nok til at betale 14 flybilletter fra Danmark til Kenya!
Hjemme i lejren fik vi atter god aftensmad, inden dagens program med de mange indtryk gjorde at vi tidligt gik til ro.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!