Lykkelig uvidenhed

Dag 60

Sikke et program til en markering af en rund rejsedag!

Vi havde i aftes booket to mountainbikes til den nette sum af 6$ pr. dag inklusiv lås og hjelme. De ville blive leveret på hotellet klokken 9, og så var vi ellers klar til at udforske det store tempel Angkor Wat, som ses afbilledet på Cambodjas flag og som er i top 3 af verdens smukkeste bygningsværker - i hvert fald hvis du spørger i De berejstes klub. Vi var klar på jernhesten kl. 9.30 efter en fremragende morgenmad. Billetterne havde vi købt i aftes, og her blev vi for anden gang indenfor et døgn usikre på, hvad det var, vi skulle ud og opleve. For vi ved godt, hvordan Angkor Wat ser ud fra billeder og flaget, men da englænderen i går fortalte, at han havde benyttet sig af et coronatilbud om, at få en 7-dages billet til en 10dages billet, og det på trods af, at han havde været der 16 dage tidligere...i online-butikken blev vi således spurgt, om vi ville købe en 1, 3 eller 7 dages billet, og vi tog heldigvis en 3-dages billet! Her kan I så nok allerede regne ud, at Angkor Wat er meget mere end et enkelt tempel, og at vi ikke har lavet vores research godt nok - ja, vi ved godt at du vil være alt andet end imponeret Sisse Skipper, men heldigvis prøver vi nu at råde bod på miseren. Peter er gået igang med at læse om tempelkomplekset (englænderen anbefalede en god bog) og jeg gennemsøger nettet for informationer; "Bois-research" endnu engang:-)

Angkor Wat ligger ca. 10 kilometer fra vores hotel, og er et kæmpe stort tempelkompleks fra det 12. århundrede bygget til Suryavarman 2.  som hans statstempel. Senere blev det et hinduistisk tempel og skiftede så til et buddhistisk. Det anses for at være det arkitektoniske højdepunkt i den klassiske Khmerkultur. Igennem årene har flere af templerne lidt en krank skæbne efter det blev genfundet af franskmændene i 1857, hvor mange af templerne var groet til i træet og rødder. Men heldigvis begyndte franskmændene et omfattende restaureringsarbejde. I dag er det UNESCO, og dermed er der sikret en vis indtægt, dog er der store skilte, der fortæller at både kineserne og japanerne støtter restaureringerne og vedligeholdelsen. man kæmper om magten herude, det ses tydeligt. Da Pol Pots rædselsregime hærgede, brændte de nogle af tegningerne på de templer, man havde skilt af for at restaurere dem, og man har så efterfølgende måttet rekonstruere lidt som et puzzlespil med rigtig mange brikker.






Vi startede med det store Angkor Wat tempel, og vi var overraskede over at se, hvor få mennesker der var herude. Faktisk lykkedes det os at tage adskillige billeder, uden mennesker... Godt nok er det lavsæson pga. regntiden, men det forlyder, at der er meget færre turister end normalt. Det er selvfølgelig en katastrofe for de mennesker, der lever af turisterne, og det mærkes da også, at de er ret desperate og ikke tager det første nej for gode varer.

Vi havde således en fantastisk oplevelsesrig dag. Det var rigtig fint at have cyklerne med, og de kunne komme omkring steder, hvor motorcykler og tuk-tuk ikke måtte køre. Vi var tilmed meget heldige med vejret. Vejrudsigten havde meldt om regn stort set hele dagen. Det regnede lidt fra morgenstunden, men ellers blev vejret bare bedre og bedre. Der er en utrolig høj luftfugtighed, og vi svedte voldsomt! Sveden løb lige så langsomhed af os, lidt hurtigere på Peter, hans t-shirt var våd indenfor en time. Men dress koden i templet tillader ikke bar mave (ikke at han havde overvejet det), så der var ikke andet for end at holde det ud. I morgen skal der vist tænkes lidt mere over outfittet, måske en fodbold t-shirt soltørrer hurtigt... Så får han også luftet AGF! - tiltrængt ovenpå et surt 0-3 nederlag mod Brøndby i nat.

Templerne er ikke bare en samling sten, der ligner hinanden. Disse templer er udsmykket med friser og relieffer, der primært viser episoder fra hindufortællingerne. Man skulle bruge sin øjne godt i templerne, for de er så rigt udsmykket med stor detaljerigdom, og man skal huske at kigge både op op ned. En sjov detalje er dog, at Khmerne ikke kunne bygge runde buer sådan som romerne kunne, så lofterne er lavet som en slags spidsbuer.







Lonely Planet har en ret omfattende beskrivelse af templerne (har vi nu opdaget) og nogle fine kort og forslag til ture og hvilken rækkefølge, vi skal tage templerne i. Vi har dog valgt vores egen rækkefølge, men er blevet klogere på de forskellige templer, og på, havd man  kan se i de forskellige bygninger, som dog er meget forskellige. Bogen opererer også med begrebet "tempeltræthed" - det er simpelthen noget man kan få, hvis man ser for mange templer, så de tilsidst flyder sammen og man bare ser en bunke sten. Dette fænomen kan man undgå ved enten at lægge en hviledag ind (billetten gælder indtil 29/9) eller gå efter princippet "less is moore". Hvis du kære læser allerede er træt af at læse om templer nu, beder vi dig springe de næste to dage over:-) 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Polisi

Ankommet til paradis

Thale, Harzens svar på Grand Canyon!